Pappa Arne
Som tyvärr har kilat vidare. Han
gillade fisk. Fisk och ål. Ja, nu är
ju det samma sak, men inte alla som
gillar fisk gillar ål, så det kan nog
vara på sin plats att förtydliga det.
Så, han gillade alltså ål…
och fisk. Han hade rätt stor förkärlek
till abborre om han fick välja. Helst rökt
abborre.
Helst rökt, Tjuvfiskad, abborre..
Tjuvfiskad i Furusund.
Ståendes på bron i Furusund. Tidigt på
morgonen.
Man fick vara tyst, så att inte gubben
som bodde i huset vid södra brofästet
hörde en. Då kom han ut och gormade om
tjuvfiske. Det hände mig en gång, tror
jag, eller så drömde jag det bara.
Farsan hade fixat ett så klurigt sätt
att sätta fast spöna med. Ja, eller
egentligen var ju även spöna kluriga.
De flesta bestod av kapade biljardköer.
Kapade biljardköer från Beta biljard
inne i Stockholm. Alltså, när en kö
blir utsliten eller gammal börjar den
bli svagt böjd. Då utgör den inte någon
direkt jättebra biljardkö längre. Det
blir direkt dålig. Visserligen kan det
ju kosta några spänn att byta en kö,
men det är därför alla köer är
delade, så att man skall kunna byta ut
den långa delen efter handtaget. Den
som blir böjd. Där kommer farsan in.
Han lirade inte biljard, men han var
bas på firman som ägde fastigheten som
Beta biljard huserade i, så han fick
naturligtvis alla skruttiga köer han
ville. Och de konverterades till korta
pilkliknande spön. Med små tavelkrokar
inskruvade i skaftet för att vinda upp
linan på. Och med klumpiga enkla
blyvikter som snurrades runt linan och
bankades fast på plats med baksidan av
en kombitång.
Sen maskade man på och sen satte man
fast spöet på broräcket med hjälp av
en bit av en innerslang från ett bildäck.
Ja, innerslang, det finns inte längre,
men då hade alla däck det.
Slangen är som en stor gummisnodd
och den trär man alltså på änden av
spöet, sen lägger man spöet på räcket
med gummisnodden hängande ned på
utsidan. Sedan drar man snodden under räcket
in mellan spjälorna och trär det över
handtaget i bak, hepp! Spöet sitter som
gjutet rätt ut från bron, och eftersom
man inte håller i spöet så kan man hålla
koll på tre spön själv.
Och så står man där, och fiskar på
bron. Medan morgondimman sakta lättar
från vattnet. Naturligtvis har man med
sig kaffe och macka. Helst äggmacka.
Stekta ägg, naturligtvis.
Men som sagt, det var inte bara
abborre som han gillade. Egentligen
gillade han nog all slags fisk. Jag var
i alla fall aldrig med om att han sa,
-Fisk, nää fy tusan!.. Och gjorde en sån
där lång grimas där han skrynklade
ihop ansiktet skakandes på huvudet och
med en svepande handrörelse signalerar
att, ”-nej för tusan, dra dit pepparn
växer..”.
Nej, det hände bara inte. Farsan
gillade ju fisk. Men grimasera kunde
han. Som få.
När jag var liten kunde jag, om jag
tjatade typ en gång och han hade tagit
sig en nubbe, få honom att vända bort
huvudet och sedan vända tillbaka det
med hela ansiktet hopknölat till en
massa veck. Himla skoj tyckte jag då.
Att jag tyckte det var skoj berodde på
att det såg skoj ut, att han kunde
skrynkla ihop ansiktet berodde på att
han tog ut lösgaddarna. Men nu var det
ju inte det jag skulle beskriva, jag var
ju mitt i en utläggning om farsans
matvanor.
Hans matvanor var… tja, antagligen
typiska för en man av hans typ och sin
tid. Men idag har jag svårt att tänka
mig att vräka i mig det han gjorde. Men
å andra sidan så kommer förmodligen
mina barn, om jag någonsin skaffar mig
några, ha svårt att tänka sig att äta
det jag ha svullat. Men då, då var det
som det var.
Han kunde äta flott. Jepp, flott.
Rent kallt flottigt flott. Huhh… Urk.
Och… vad heter det… vitt….med lök
i…..rödlök tror jag…tusan…Ja,
ister!…. ISTER…
Jamen det låter ju till och med äckligt.
-Får det lov att vara lite mer ISTER?
Om det var julskinka, då åt han sin
svål. Min svål. Och mammas svål. Den
hala slippriga biten, och bara svalde.
Hepp, borta! Yukk!
Han åt naturligtvis alla klassikerna
såsom kåldolmar, rödkål på julen
och surströmming på sommaren. Det
gjorde väl alla...
Dessutom åt han andra hemskheter som
paltbröd med fläsk.
Jamen fy fan för paltbröd med fläsk,
det kan faktiskt än idag få mig att
spy, bara lukten av det. Paltbröd i
kombination med den vita såsen, inte fläsket
alltså.
Naturligtvis så åt han grisfötter
också. Och rå köttfärs. Rå köttfärs
på en hård macka med svartpeppar, salt
och rå lök. Det lärde han mig att äta
också, men nu är det säker 20 år sen
sist.
Sen lärde han mig att äta tomat
genom att ha socker istället för salt
på dem. Smart.
Ja… Men nu skall man inte tro att
allt han gjorde var att äta. Långt därifrån.
Men han gillade mat. Han lade nog
grundplåten för mitt matintresse.
Schysst mat. En riktig karl behöver mat
och potatis.
Givetvis. Vem fan vill Sushi? J
Jag skall naturligtvis fortsätta att
beskriva farsan morsan och oss andra,
men det får vänta ett tag.
//Clemens
|